Lama – kort fortalt

Latin: Lama glama Leontopithecus chrysomelas.

Tilhører kameldyrsfamilien og stammer fra stepperne i Sydamerika.

Lamaen er oprindeligt avlet som pakdyr af inkaerne, som også udnyttede dens kød, skind og uld. I Danmark bruges lamaen i dag som hobbydyr og som ulddyr.

Lamaen kan blive 15 – 20 år. Den måler omkring 1,2 meter over ryggen og vejer i gennemsnit 130 - 140 kg. Drægtigheden er ca. 11 ½ måned.

Lamaen siger en lille brummelyd når den ”snakker” og har et advarselsskrig der lyder lidt i retning af en måge. Herud over er den et meget stille dyr.

Lamaen er meget nysgerrig, men som oftest distanceret. Den er udpræget flokdyr og trives ikke alene.

Lamaen bryder sig som udgangspunkt ikke om berøring. Lama er ikke et kæledyr – men et husdyr!

Lamaen er fremavlet som pakdyr og har igennem historien været et håndteret dyr. Man har således gennem lang tid avlet for at fremme håndterbarheden. En velhåndteret lama kan gå med på tur i grime og træktov og den er et rigtig godt pakdyr der kan bære op til 60 kg. og gå ubesværet i svært fremkommeligt terræn. Lamaen bruges desuden til afgræsning, som vogterdyr i f.eks. fåreflokke, som uldgivende dyr og som køddyr. Desuden bruges lamaen i sociale sammenhænge og til terapi.