Pleje

Alpacaer og lamaer er nøjsomme dyr, men det er vigtigt at sikre sig at de får de rette vitaminer og mineraler.

Størstedelen af foderet bør bestå af græs og hø eller wrap. Hertil gives et tilskudsfoder som f.eks. Vita eller Camelia. Hvis du vælger at bruge et tilskudsfoder som er beregnet på en anden dyreart, skal du være opmærksom på at dine dyr formentlig ikke får dækket deres behov for vitaminer og mineraler.

Er der buske og træer på folden vil dyrene formentlig tage for sig af retterne. Afklippede grene og træer er et hit, men husk at sætte dig ind i hvilke planter de kan tåle.

Dyrene bør have adgang til sliksten.

Indsprøjtninger eller pasta med ADE-vitamin gives 2-4 gange om året.

Besætningen bør tjekkes for parasitter 2 gange om året.

Vaccination mod stivkrampe kan gives en gang om året. Gerne om foråret f.eks. i forbindelse med klipningen. Føl født om sommeren bør vaccineres om efteråret og genvaccineres. Spørg din dyrlæge til råds.

Zinkmangel ses bl.a. ved tab af hår på næseryggen. Vær opmærksom på zinkindholdet i foderet.

Især Vestsjælland er kendt for at have selen-fattig jord. Vær opmærksom på om dine dyr får nok selen.

Dyrene er parrettåede, med bløde trædepuder. Neglene klippes efter behov. Nogle dyr har behov for at få klippet deres negle hver 3. måned, mens andre kan nøjes med at få dem klippet en gang om året (f.eks. I forbindelse med klipningen).

Alpacaens uld skal klippes en gang om året. Klipningen skal finde sted i foråret. Alpacaen har brug for sin uld til at holde varmen om vinteren og har brug for at få den klippet af inden sommervarmen.

Klipninger på andre tidspunkter af året eller at springe et år over er ikke i alpacaens interesse.

Lamaens uld kan man nøjes med at klippe hvert 2. år. Nogle lamaer klippes kun på kroppen og ikke på hals og bryst.

Usprøjtede brugte juletræer er et frisk pust til  vinterens græsfattige folde.